2018. február 2., péntek

Mindenkinek oly kedves - ciklámen

Nyár második felétől szeptemberig erdőket járva apró édes illatú, lilás vagy róla elnevezett „ciklámen” színű édes illatú növényekbe ütközhetünk. A virágboltokban tavaszig sorakoznak kecses virágokkal megrakott dísznövényként árusított cserepei.


A latinul is Cyclamen néven nevezett nemzetség 19 fajt foglal magába és a kankalinfélék (Primulaceae) családjába tartoznak. Elterjedésük főleg Európa mediterrán részei, a Közel- Kelet és Észak- Afrika. Évelő növények, amelyek közvetlen a földfelszíne alatt lapos, korong alakú gumókat fejlesztenek. Ezek közepéből nőnek nyeles szív vagy vese alakú tőleveleik, melyek zöld színűek, egyes fajokét látványos ezüstös mintázattal gazdagon díszítve. Virágok a lombozat fölé nyúló tőkocsányok kissé bókoló csúcsán nyílnak, egy-egy virág 5 sziromlevele elegánsan visszahajolva, felfelé állók. Színük rózsaszínű, lilás ritkán fehér, virágzási idejük fajonként más- más, néhányuk tavasszal, többségük pedig nyár végétől nyílik. Általában lomblevelű erdők mélyen élnek, és ehhez remekül alkalmazkodtak is. Ősszel már lombhullást kicsit megelőzően megjelenek levelei, hogy mire a kopasz ágak között talajára érnek a napsugarak addigra teljes kifejlett levélzettel rendelkezzenek és élvezzék az éltető napsütést. Tavasszal aztán ismét sötét lombsátor borítja be őket, de gumóikba visszahúzódva átvészelik akár a tikkasztó nyári időszakot is. Termésük szintén igen érdekes, hiszen megérve a toktermés szára jellegzetesen rugószerűen felcsavarodik, és valósággal kilövi az érett magvakat.


VADON.

Egyetlen őshonos faj nálunk, az Erdei ciklámen Cyclamen purpurascens. Elterjedését tekintve a Balkán, Közép-Európa, Délkelet-Franciaország hazája. Magassága 10 – 15 cm. Áttelelő tőleveleik többnyire szív vagy vese alakúak, az szélük ép vagy kissé cikkcakkosak, sötétzöldek ezüstszürke rajzolattal, a fonákjuk lilás. Nyár végén júliusban – szeptemberben nyílnak, jellegzetesen „ciklámenszínű” finom illatú virágai.
A vadonnövő példányokat nem szabad áttelepíteni a kertbe, mert szigorúan védett növények!


KERTBE.

Amennyiben kertünkbe kiültetve cikláment szeretnénk tartani, válasszuk a borostyánlevelű cikláment Cyclamen hederifolium az egyik legismertebb kertekben ültettet faj és egyúttal a legigénytelenebb is. Érdemes helyet keresni neki, mert mind a hideget és a nyári szárazságot, mind pedig a meszes talajt jól elviseli. Származása tekintve Dél-Európától Törökországig terjed. Zöld, díszes levelei változó méretűek, leginkább borostyán levelére emlékeztetnek, széleik sima vagy fűrészes, fonákjuk lilás. Világos rózsaszín virágai a közepük felé sötétednek, késő nyártól tél elejéig nyílnak, gyakran még a levelek kihajtása előtt megjelenek.


Különleges a télvégén virágba boruló ciklámen a Délkelet- Európából, a Kaukázusból, és a Közel- Keletről származó Kislevelű ciklámen Cyclamen coum. Kora tavasszal sokszor hó alatt nyíló ciklámen, alacsony mindössze 6-8 cm magas rózsaszínű, virágai illattalanok. Levelei ennek is ősszel fejlődnek, kerekdedek, vese alakúak, sötétzöldek ezüstös mintával. Az ültésnél vegyük figyelembe, hogy a téli nedvességre és erős fagyokra érzékeny, ezért lehetőleg takarjuk lazán fenyőgallyal, vagy ültessük laza ágrendszerű cserjék árnyékába.
Tipp: Nyugalmi állapotban vásároljunk gumókat, általában színes, gondozási piktogramokkal ellátott csomagban kaphatók.  A kertben a tűző napsugárzástól védett árnyékos helyre ültessük valamennyit, a gumók olyan mélyre kerüljenek, hogy vékony 1-2 cm földréteg takarja őket. Jó vízáteresztő üde talajt szeretnek.


LAKÁSBA.

Leggyakrabban a Szobaciklámennel Cyclamen persicum találkozhatunk, jóllehet mindenki kapott vagy adott legalább egy cseréppel e kedves virágból. Mint népszerű cserepes dísznövényt már régóta termesztik és keresztezéssel számtalan hibridet hoztak létre, mindezeket a kisázsiai eredetű C. persicum-ból származtatva. A szobaciklámen általában 15-30 cm magas és ugyanilyen széles növény, de népszerűek a kisebb, törpe változatok is. Az ősztől tavaszig terjedő időszakban kínált növények virágainak szirmai lehetnek ép szélűek, hullámosak, fodrosak, a virágok színekben is változatosak fehér, piros, rózsaszín, bíbor, lila árnyalataiban vagy éppen cirmosak is lehetnek.
 A szobaciklámen nem fagytűrők, ezek szobai tartásra alkalmasak. A cserepes növényként megvásárolt cikláment világos, de tűző naptól mentes helyre tegyük, ideális hőigénye a 16 – 18 fok. A meleg fűtött lakásban hamar értékét veszti. A legkritikusabb tényező, amelybe a legtöbb szobai ciklámen tönkre megy, az öntözés. Alulról érdemes öntözni, hogy a gumó körül soha ne legyen túlzottan nedves a talaj, illetve levelét ne érje víz, mivel érzékeny a botrítisz- és a szürkepenész fertőzésre egyaránt. Legjobb, ha két öntözés között kissé kiszárad a földje, de még nem kókadnak a levelei, virágai. Ilyenkor virágcserép alátétből szívassuk fel földjét, azonban tartósan ne álljon vízben a cserép. Az elszáradt leveleket és elhervadt virágokat tőből rendszeresen távolítsuk el. Elvirágzás után késő tavasszal, amikor a szobaciklámen levelei sárgulni kezdenek, szüntessük meg az öntözést. Ilyenkor, mint élőhelyén a nyári szárazság ellen védekezve behúzódik a talajba és csak ősszel hűvösebb, csapadékosabb idővel kezdenek hajtani. Mi is tartsuk ilyenkor szárazon, nyáron jobban érezheti magát kert árnyékosabb zugába kiültetve. A gumókat nyár végén megtisztítva laza szerkezetű tőzeges földbe cserepezzük be. Ültetésnél ügyeljünk arra, hogy a gumó felső harmada a talaj fölé kerüljön. A kint nyaraltatott, de a fagyok előtt bevitt ciklámen karácsonyra újra nyílhat.


TIPP: Cserepes növény megvásárlásakor! Csak egészséges, üde cikláment válasszunk, a nyílott virágok mellett sok bimbó is legyen rajta. A sűrű levélzetnek köszönhetően nagyon könnyen rothadni kezd a levele vagy a gumója, ha azt látjuk, hogy lomb alján van egy-két kókadt, nyálkás nyelű levél vagy virágbimbó, ne válasszuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Húsvét elmaradhatatlan dísze a barka.

A húsvét Jézus feltámadásának, és újjászületésbe vettet hit ígéretének ünnepe. Nem is lehetne jobb évszakban tartani, mint tavasszal mik...

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Blog-on található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.blogspot.com kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.

Lendvai Barnabás