2018. március 30., péntek

Húsvét elmaradhatatlan dísze a barka.


A húsvét Jézus feltámadásának, és újjászületésbe vettet hit ígéretének ünnepe. Nem is lehetne jobb évszakban tartani, mint tavasszal mikor a természet hosszú dermedt tél után újjá ébred. A húsvét és hozzá tartózó hagyományok tele vannak élet örök körfogásának szimbólumaival, mint a tavaszi születésű bárány, az életet hordozó tojás és az abból kikelő pelyhes csibe. A tavaszi virágok sem maradhatnak el, az eddig hagymákba pihenő nárcisz és tulipán vagy az aranyvessző dúsan megrakott sárga virágú ágai. A húsvét növényei között mindenképpen dobogós helyet vívott ki magának egy apró ezüstösen szürke molyhos gyöngyökkel megrakott ág - a barka is.
Március elején még sokszor kemény támadásba lendül a tél, és gyakran fagyosak még az éjszakák, de a legenyhébb napokat is kihasználva szerte Európa mérsékelt területein pattanásnak indulnak a kecskefűz vagy barkafűz Salix caprea barkái.  Vadon rendszerint nyirkosabb, nedvesebb talajú élőhelyen találkozhatunk vele egy-egy korai séta alkalmával. Könnyen felismerhető a vesszőkön lombfakadás elött sorakozó kb. 2 cm-es nagy, szürkés tojásdad barkáiról melyek, mint egy kis puha pelyhes állatkák lennének, sorakoznak az ágakon. Növényélettani szempontból azonban sokkal érdekesebb, hogy ezek a murvákból képződött képletek ugyanazt a célt szolgálják, mint az emlősök szőrbundája, megvédi a fiatal virágokat az ilyenkor még oly gyakori hideggel szemben. Ezzel lehetőséget biztosítva a korai virágzásra és egyben az első igazán jó méhlegelőt terítve a méhek számára. A megpattant barka ágat sokan gyűjtik ilyenkor egy-egy séta alkalmával, akiknek viszont erre nincs alkalma bőséggel talál virágboltokban és a piacok árusainál kisebb-nagyobb kötegekben kínálva.


Tipp: A barkaágat víz nélküli száraz vázába tegyük, mert így tartósabbak lesznek. Ennek oka egyszerű a meleg lakásba bevitt és vízbe tett barkák gyorsan kinyílnak, és értéküket vesztik, viszont nedvesség nélkül megszáradnak az ágakon, így hosszú ideig díszei lehetnek az otthonunknak.

Már a húsvétot megelőzően virágvasárnap fontos liturgiai szerepe van a barkaszentelésnek. Katolikusok szertartás szerint ilyenkor Jézus Jeruzsálembe vonulásra emlékezve, - igaz pálmalevéllel üdvözölték a helyiek Jézus megérkezést és a déli népeknél mai is ezt használják a szertartásoknál – északabbra fekvő területeken pálmalevél hiányában más ágakat szentelnek meg a templomokban. Nálunk és a környékbeli népeknél a barkaágakat szentelik meg, melyet ezek után a hívek hazavihetnek. Régen mágikus erőt tulajdonítottak ennek a barkának, hitük szerint megóvta őket a bajtól, rontástól és más természeti károktól például a jégesőtől vagy a villámcsapástól.
Legyen vallási vagy világi oka, a barka népszerűsége töretlen és nemcsak a lakásban. Bár többnyire vizes élőhelyek növénye, de remekül érzi magát átlagos kerti talajon is, és nagy a csábítás, hogy kertünkbe is ültessünk belőle egyet. Azonban ne válasszuk a vad kecskefűzt, akármennyire is vonzó fiatal barkás vesszőivel, idővel 8 méter átmérőjű bokorrá fejlődik és kiszorít maga mellől minden más növényt. Bár a visszavágást jól tűri és ettől még erőteljesebb vesszőket nevel, előbb utóbb átlagos méretű kertet kinövi. A kereskedelemben kapható kertészti fajtája a csüngő ágú fűz Salix capreaKilmarnock’ vagy gyakran tévesen ’Pendula’ néven kerül forgalmazásba. Ez a kis fa igazán soha nem növi ki a helyét, különböző 0,5 – 2 méter magasságba beoltott nemes részből, hozza leomló, csüngő vesszőit, igazi ékszere lehet a kertnek. Bármelyen magasat is választunk, tartsuk szem előtt, hogy az oltás magassága egyben a csüngő barka végső mérete is, felfelé már nem nő tovább, csak oldal irányba terjeszkedik kissé, ahogy friss hajtásaival mindig újabb lelógó ágakat nevel. Gondozása egyszerű, ültetés évében rendszeresen öntözzük, míg földlabdájával kellően begyökeresedik, de a víz utánpótlást később is meghálálja. A törzsről, vagyis az alanyról előtörő vad hajtásokat folyamatosan távolítsuk el. Legjobban a metszésre kell gondot fordítani, ennek hiányában ugyanis a rengeteg hajtást nevelő kis fa idővel összevissza ágú, gondozatlan, kócos frizurát fog viselni legyengült ágakkal. Ezért minden tavasszal az elvirágzás után a vezér ágakról a befele és keresztben nőt hajtásokat távolítsuk el, és az előző évi csüngő vesszőkét 3 – 4 rügyre vágjuk vissza. Legyünk bátrak a metszésnél, lehet drasztikusnak hat a beavatkozás, de tudni kell mindig az ezután kihajtó friss erős vesszőkön fognak sorakozni, a jövő tavaszi barkák.

Tipp: A frekventál helyre ültetett csüngő barka köré ültethetünk tavaszi hagymásokat vagy primulát, húsvétkor pedig színes tojásokat akaszthatunk rá tojásfát készítve belőle. Egy kis további húsvéti kreatív dekorációs ötleteknek csak a képzeletünk szab határt.

Lázas tavaszi készülődést, és kellemes húsvéti ünnepeket kívánok minden kedves olvasónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Húsvét elmaradhatatlan dísze a barka.

A húsvét Jézus feltámadásának, és újjászületésbe vettet hit ígéretének ünnepe. Nem is lehetne jobb évszakban tartani, mint tavasszal mik...

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Blog-on található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.blogspot.com kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.

Lendvai Barnabás