2018. január 12., péntek

Erika vagy csarab.


Az ősztől tavaszig gyakran felmerül a kérdés, és nem nagy tapasztalattal bíró növénybarát könnyen összetéveszti ezeket az egymással közeli rokon növényeket. Márpedig nem árt ismerni melyik fajjal találkozzunk cserepesként, mert mindegyik egy kicsit mást igényel.
Bár tényleg nagyon hasonló növényekről 20 – 30 cm magas kis örökzöld bokrokról van szó, melyek virágjai is kissé egyformák, és valamennyien a hangafélék családjába tartoznak. Azért ha jobban megnézzük jól láthatóak az egyedi különbségek. Mindegyik igen népszerű dísznövény, virágzási idejük azonban kicsit más, és bár a kereskedelembe szánt fajták nyílási ideje egy kissé egymásba mosódik, célszerű talán e sorend szerint megismerkedni velük.



Kezdjük mindjárt a nyárvégétől nyíló latinul Calluna vulgaris vagy ismertebb nevén csarabbal, pont hasonlóságáért sokáig erikaként tartották számon. Szinte egész Európában őshonos, Nyugat- és Észak- Európában gyakoribb sokszor összefüggő talajtakarót alkot, míg Skóciában gyakran menyasszonyi csokrok kelléke, addig Norvégiának nemzeti büszkesége. Augusztustól hajtásai végén jelennek meg apró rózsaszín, pink vagy fehér virágai, ilyenkor kedvelt cserepes növény. Kerülhet összeültetésekbe, ablakládákba, kerti virágágyakba, de mert még Halottak Napján is virágzik, gyakran ültetik sírokra. Nálunk teljesen télálló, igaz ősztől apró, szárra simuló, pikkelyszerű levelei barnásvörösre színeződnek. Nem különösen igényes, száraz időszakban rendszeresen öntözzük, ültetéshez savanyú kémhatású tőzeget használjunk.


November elején még tart a csarabok pompázása, mikor a boltokban megjelenik az első Erica gracilis vagy magyar nevén vékony erika. Apró rózsaszín kissé felfújt harangra emlékeztető virágaival még a karácsonyi ünnepek alatt is találkozhatunk. Téli ünnepi időszak alatt díszíthetjük vele otthonunkat. Kicsi 20 – 30 cm. magas kecses, légies bokrai igazi finom jelenségek. Földje ne száradjon ki teljesen, rendszeresen locsoljuk, párásítsuk, és vegyük figyelembe, hogy túlzott meleg lakásban hamar értékét veszti. E csarabhoz nagyon hasonló habitusú növény nem Európai, hanem Dél-Afrikai származású, így nem árt tudni, hogy nálunk egyáltalán nem télálló, legjobb 5 – 10 C fokos helységben teleltetni. Elvirágzás után sokáig díszítik még száraz harangjai, de mint cserepest nem érdemes tovább tartani, ha mégis megpróbálkozzunk vele, akkor érdemes tavasszal visszavágni és savanyú földbe átültetve szabadba tartani. Azonban legjobb jövőre ismét frissen beszerezni egyet, ha gyönyörködni szeretnénk benne.



Ha szabadba szeretnénk választani egy erikát, akkor itt a közeli Alpokból származó szintén örökzöld havasi erika vagy botanikai nevén Erica carnea. Virágzó állapotban már sokszor karácsonykor lehet kapni, de mint cserepes vagy konténeres növény egész évben beszerezhető. Hazánkban már régóta kedvelt és ismert növény, mely viszonylag könnyen megkülönböztethető társaitól apró fenyőtű szerű leveleiről. Rózsaszín, hússzínű vagy éppen fehér virágai tél végétől kezdenek nyílni, sokszor már a hó alatt egész tavaszig. Örökzöld kertek gyakori társ és talajtakaró növénye, de kerülhet sziklakertbe vagy más virágbeültetésekbe. Teljesen télálló növény és a nálunk gyakori meszes talajokon is jól fejlődik. Igazán egész évben mutatós növény, érdemes helyet szorítani neki a kertben.
Ezek ismeretébe bármelyik fajt is választjuk, már tudjuk mire számíthatunk velük kapcsolatban, megfelelő gondoskodással pedig  nem fogunk csalódni e csodás dísznövényekben. Amennyiben mégsem ismerjük fel melyikkel állunk szemben, kérjük vásárlásnál szakember segítségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Húsvét elmaradhatatlan dísze a barka.

A húsvét Jézus feltámadásának, és újjászületésbe vettet hit ígéretének ünnepe. Nem is lehetne jobb évszakban tartani, mint tavasszal mik...

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Blog-on található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.blogspot.com kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.

Lendvai Barnabás